7.12.08

Aardperensoufflé

Nodig:
  • 400 gram aardperen
  • olijfolie en margarine
  • 3 grote eieren (of 4 kleine)
  • ongeveer 1,5 dl melk
  • 3 eetlepels fijne bloem
  • 50 gram gemalen kaas
  • peterselie, peper en zout
Werkwijze:
  • Schil en was de aardperen. Snij ze in kleine stukjes en stoof ze gaar in een beetje olijfolie en bodempje water. Deksel op de pot. Pureer de gare aardperen. Peper en zout naar smaak toevoegen.
  • Vet de ovenschaaltjes in met margarine of olijfolie.
  • Klop de eieren met de mixer luchtig. Als je voldoende tijd hebt: Scheid de eiwitten van de dooiers, meng de dooiers met de puree en klop de eiwitten tot schuim.
  • Maak een bechamel saus met ongeveer 30 gram margarine, de bloem en de melk.
  • Meng de helft van de kaas door de bechamel saus. 
  • Meng de puree met de saus.
  • Roer de eieren (of het eiwitschuim) voorzichtig door het geheel.
  • Vul de potjes tot een halve cm onder de rand.
  • Bestrooi met peterselie.
  • Bak 20 à 25 minuten in de oven op 200°C
  • Extra instructie voor de perfectionisten:  Open tussendoor de oven niet, anders zakken de souffléetjes in. Ik bak ze 15 minuten en draai dan de oven op 50°C en haal ze pas uit de oven als iedereen aan tafel zit. Geleidelijke afkoeling vermindert de kans op instorten.
Dit recept voor 4 personen is een persoonlijke, eenvoudigere interpretatie van het origineel dat in het laatste nummer van VELT stond. Toverknolletjes in de winter. Het is tevens het tweede in de reeks "Gezond eten is eenvoudig en lekker. " Eerder verscheen Tofu met groene groenten.

6 opmerkingen:

elke zei

domme vraag misschien: wat zijn aardperen en hoe smaakt dat?

AnneTanne zei

Dit komt bijzonder goed van pas...
Net vandaag hebben we de knolcapucientjes en de aardperen geoogst!
(@Elke: aardperen zijn de knolvormig verdikte wortels van een plant die verwant is met onze zonnebloemen, nl de Helianthus tuberosus. Rauw zijn de knolletjes wat nootachtig van smaak, gekookt doet de smaak in de verte aan artisjok denken, vandaar ook de naam Jerusalem artisjok.)

chateaubrys zei

Hmm, aardperen zijn zo lekker! Je kan er een lekker soepje van maken ook, geparfumeerd met truffelolie... Njammie!

darling zei

jaja, aardperen zijn misschien wel lekker, maar het is wel de protgroente #1 he!

Georgina zei

Elke, als je er ooit zou willen, vraag ernaar. ;)

AnneTanne: blij dat ik jou eens kan verblijden met een postje over jouw onderwerpen. :)

Chateaubrys: ja lekker, maar de soep mag niet te fel doorsmaken naar aardpeer, anders lust ik het niet.

Darling: Nu begrijp ik het protgedrag van mijn huisgenoten!

zapnimf zei

Breng maar mee naar het volgende blogfeestje!