26.11.08

Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt - deel 1

Vijftien tot twintig procent van de mensen zijn hoogsensitief. Dat beweert universitair docent psychologie Elaine Aron. Zij specialiseerde zich in het onderzoek naar hoogsensitiviteit. 
Maar wat betekent dat nu? Is dit een zoveelste modewoord? Een etiketje? Na de ADHD, nu ook de HSP?
Hoogsensitieve personen (HSP) nemen erg veel in zich op. Subtiele signalen die anderen niet oppikken. Wat anderen als normaal beschouwen, kan hen overprikkelen en daardoor een grote bron van stress vormen. 
Hiermee is het negatieve aspect kort samengevat. Het gaat over zintuigelijke en fysieke maar ook emotionele prikkels en nieuwe (sociale) situaties die je danig overweldigen. Zo kan je heel gevoelig zijn voor licht. Of voor bepaalde voedingsstoffen zonder dat er sprake is van een allergie. Of heel snel van je stuk gebracht worden. Niet naar het journaal kunnen kijken omdat je de ellende absorbeert. Humeuren en negatieve stemmingen zo sterk aanvoelen dat wanneer je 's morgens je kinderen naar school brengt en andere ouders tegenkomt, je energie helemaal op is. Of zodanig de behoeften van anderen op de eerste plaats zetten dat je jezelf wegcijfert.  Je kan hoogsensitief zijn op meerdere vlakken, maar evengoed voornamelijk op sociaal-emotioneel gebied.
Het is niet alleen kommer en kwel. Anderzijds kan je dankzij hoogsensitiviteit dieper ontroerd geraken door de schoonheid van mensen, natuur, muziek of beeldende kunst. Of iets lekkers veel intenser proeven. Vriendschap en liefde warmer beleven. Hoewel dat laatste voorbeeld een mes is dat aan twee kanten snijdt. Verlies en verdriet kunnen des te ondraaglijk zijn. 
Velen beseffen niet dat ze hoogsensitief zijn. Misschien omdat de eigenschap hun dagelijkse leven niet drastisch belemmert? Toch zijn er HSP die op verschillende vlakken zo sensitief zijn, dat ze moeilijk kunnen functioneren op professioneel niveau of in een gezin. En zich bovendien schamen omdat ze voelen dat ze lastig, moeilijk of veeleisend zijn. Deze situatie kan soms jaren aanslepen zonder ooit over hoogsensitiviteit gehoord te hebben. Sommigen denken van zichzelf dat ze onbekwaam of gek zijn. In bepaalde gevallen ben je er zo uitgeput van dat je depressief wordt.
Erkennen dat je hoogsensitief bent, kan al een hele grote eerste stap betekenen. Het kan enorm veel zaken waarmee je worstelde verklaren. Voor jezelf en voor je omgeving.

7 opmerkingen:

Daniel zei

Wat ik nu vertel, zal je niet verbazen. Ik 'out' me nog maar eens. Ik ben hoogsensitief. Ik kon en kan daardoor moeilijk functioneren in een professionele omgeving. En ben daardoor uiteindelijk depressief geworden en nooit meer de 'oude' geworden. Het heeft bij mij járenlang geduurd vooraleer ik doordrongen raakte van het feit dat ik hoogsensitief ben. Ik ben hoogsensitief op allerlei gebieden. Als ik heel eerlijk ben, is dit leven een tikkeltje te zwaar voor mij.
Overigens zijn er mensen die zeggen dat ze hoogsensitief zijn, waarvan ik weet dat ze het níet zijn. In die zin is het jammer genoeg een modewoord geworden. Er zijn trouwens heelwat psychiaters die lacherig doen over het concept 'hoogsensitief', lees: het is geen wetenschappelijke term en dus bestaat het voor ons niet.

Anoniem zei

Beste Georgina,

Naast specialiste ICT word je nu ook nog zielenknijpster?

Boehoe, snif hoe kan ik nu nog meepraten tussen zoveel intellect?

Ik heb rauwe ongefilterde emoties nodig.;-)

Mijn oplossing om recht te blijven in de brute wereld?

Ik ga het er letterlijk af vechten.PS Wat een geknoei met die verificatie

tantieris zei

Yep, hier zit er ook eentje... En ik vind het niet altijd leuk, zal ik eerlijk zijn.
soms wel ... maar meestal niet.
Ik streef al jaren naar normaal. Laat ik dat nu nét niet vinden.

Georgina zei

@Patrick: ik vertel over de dingen die me bezig houden. In dit geval: boeken die ik aan het lezen ben over een problematiek die me aangaat.
Patrick, jong, gij zijt een fan van het eerste uur en ik hoop dat je niet uit het bootje van Georgina stapt.

@Daniel: Ik ken iemand met een enorm raar karakter die van de daken schreeuwt dat ze een HSP is. Daardoor had ik een aantal jaren een fout beeld over HSP. Ik dacht: HSP, dat is zoals haar. Ze kwetst overal waar ze komt mensen door hen heel bot uit te schelden. Haar redenering: "ik zeg wat ik denk en ik ben een HSP en ik vind dat ik mensen moet kunnen accepteren dat ik hen vlakaf zeg dat ze belachelijk zijn. Ik ben eerlijk, dus ik doe niets fout." Onder het mom van ik ben een HSP maakt ze heel wat mensen ongelukkig en is dan ook nog eens verontwaardigd dat de mensen haar kwetsende opmerkingen vermijden.
Ik dacht dus dat HSP naast fysieke ongemakken een soort autisme was... Iets waardoor je er niet kan aandoen dat je bot bent omdat het in een soort (denk)patroon zit.
Niet dus.

@Tantieris, ik vind het ook niet leuk, maar soms wel: als de postieve dingen heel intens zijn. :)
Maar het heeft mijn professioneel leven voor 100% gestuurd. En ook daarvoor ben ik blij.

Daniel zei

@ Georgina:

Proefondervindelijkerwijs weet ik dat er autisten bestaan die denken dat ze HSP zijn. Ik zeg wel dénken. Moeilijk om hun ballonnetje te doorprikken. Vaak hullen ze zich in een sluier van mist(spuiterij).

Linn zei

Mja, ik had en heb het ook nog vaak moeilijk met noemers als HSP en zoveel andere. Ik kan dat gevoel wel niet verklaren want uit eigen ervaring weet ik dan weer wel dat het deugd doet om te merken dat hetgeen wat je vreemd vindt aan jezelf iets is waar sommige anderen ook 'last' van hebben. Het is een soort geruststelling of zoiets.

Verder denk ik ook dat het niet aan mij is om te bepalen wie welke noemer al dan niet op zich mag plakken. Niet alles staat immers op iedereen zijn gezicht te lezen. Als sommigen zouden horen welke noemer er al op mij werd geplakt dan zouden ze dat ook maar moeilijk geloven. De een heeft ook meer last van de negatieve gevolgen van die zogenaamde noemers, dan de ander natuurlijk.

Ach ja, interessante materie is het sowieso.

zapnimf zei

Mij noemen ze laagsensitief. Ook wel bot.