30.1.08

Al doende

... leert men. Als ik iets wil bereiken, dan ga ik er voor. Sedert ik gebeten ben door het blogvirus, ben ik overal gaan rondsnuffelen. Inhoudelijk maar ook technisch.
Zo zou Wordpress beter zijn voor een blog dan Blogger, maar ik snap niet waarom. Spreek mij alstublieft tegen als ik fout ben. Ik ben leergierig en wil uit mijn vergissingen leren.
Mijn laatste ervaring viel tegen, maar ook hieruit heb ik lessen getrokken. Ik stelde een URL-forward in voor mijn domeinnaam naar mijn blog. Viel dat even dik tegen. Elke uitgaande link behoudt op deze manier mijn URL. Ik kan dit oplossen door koppelingen in mijn berichten in een nieuw venster te laten openen, maar hyperlinks uit de zijbalk, gaan altijd in hetzelfde venster open. Zodat mijn URL in de adresbalk staat als ik pakweg bij Els op bezoek ben. Bye bye bookmarking by Delicious of linken leggen via copy-paste... Dus exit URL-forwarding.
Wie een praktische oplossing heeft om van Blogger af te stappen met behoud van haar technische mogelijkheden, is meer dan welkom.

17 opmerkingen:

De Gentse Zwijger zei

Ik vind Wordpress mooier qua layout. Er is ook meer keuze. Er is mogelijkheid om je Bloggerberichten te laten omzetten naar Wordpress en dus te behouden. Wat de technische mogelijkheden van wordpress zijn weet ik niet. Ik constateer alleen dat de meeste grote blogs bij Wordpress zitten, ook GentBlogt.

Zelf zit ik ook nog bij Blogger. Ik zal dat voorlopig maar zo houden ook vanwege geen tijd om mij daar allemaal mee bezig te houden. Er is ook nog het probleem van mensen die naar jou linken en die dat dan allemaal zouden moeten aanpassen?

Menck zei

Waarom weglopen? Je blog ziet er retestrak uit. Om miserie met grote M te zien, moet je op Skynet of Bloggen.be maar eens gaan kijken.
Wordpress staat het embedden niet toe, nee. Tenzij je geheel eigenhandig een blog beheert dat op Wordpress-sjablonen is gestoeld. Dan kan het ineens wel.
Knutselen met HTML-codes is, voor zover ik weet, eveneens uit den boze. Een toffe die me dit tegenspreekt.
Er zijn ook voordelen ten opzichte van blogger. Het reactieluik is er om te beginnen een belangrijk van. Als je bij Wordpress reageert, dan blijft het schrijfsel in kwestie zichtbaar boven dat luik. Hier is dat als lezer 'even terugbladeren' en daardoor je reactie kwijtspelen. Wat verre van aangenaam is.
Ook leuk bij Wordpress-reacties zijn de ping-backs. Je ziet meteen wie er over je roddelt op zijn of haar blog. Direct inspelen is mogelijk. Maar dat is misschien bij Blogger ook zo.
Het Wordpress-dashboard, de benaming voor het 'achter de schermen'-paneel van de blogbeheerder, is vrij uitgebreid en uitermate gebruiksvriendelijk.
Het bloguitzicht: er is keuze uit een aantal standaardthema's. Die zijn te nemen of te laten. Geen inmenging des bloggers toegelaten.

Niets belet je echter om een blog uit de grond te stampen bij Wordpress en wat te spelen. Vind je het beter: verhuizen maar. Vind je het niks: de delete-knop is nooit veraf.

Shit. En nu nog die ellendige woordverificatie. Al gehoord van de Akismet-spamblokker? Die is bij Wordpress standaard geïntegreerd! ;-)

Els zei

Ik ben gelukkig met Wordpress. Er zijn wel twee manieren om een Wordpressblog te krijgen: er is Wordpress.com waar je gratis een blog kunt maken. En er is Wordpress waarvoor je iets betaald aan hosting, maar waar je (mits een beetje trial and error of goede maten) veel meer kunt doen. Gentblogt draait idd op Wordpress maar is héél zwaar bewerkt door onze heel slimme mensen van dienst. En nu...idd, die woordverificatie, zucht!

Georgina zei

Bedankt voor jullie moeite om uitgebreid te reageren. Ik besefte niet dat die woordverificatie zo'n drempel was...

De koppeling (links boven de eerste reactie) 'Oorspronkelijk bericht weergeven' is blijkbaar niet opvallend genoeg om de reagerenden het postje te laten openklikken...

Eigenlijk stoort het me dat ik de mensen niet binnen kan laten met de kortere URL www.georgina.be.
Bij de naamkeuze op Blogger mocht ik in november niet kiezen voor georgina.blogspot.com dus maakte ik er van mijnnaamisgeorgina.blogspot.com
Dat is gewoon véél te lang. Nu ja, wie tikt vandaag nog URL's in? Klikken en copy-paste, natuurlijk.

Groetjes

Anoniem zei

Ik ben mijn blogje gestart bij Blogger, ben al snel overgestapt naar Wordpress.com, om vervolgens te eindigen bij Wordpress.org. Want in tegenstelling tot wat Els zegt, is er behalve de gratis en de betalende gehoste Wordpress.com, ook de mogelijkheden om de Wordpress-software te installeren op je eigen server met je eigen domeinnaam. En vervolgens krijg je bij de toch al uitgebreide Wordpress-mogelijkheden ook nog eens toegang tot duizenden verschillende 'themes', en ontieglijk veel plugins. (Ik heb er een paar in de experimenteerfaze, volgende week daarover meer nieuws ;-)!)
Natuurlijk, dan moet je wel dat domein en die serverruimte hebben, maar vermits ik die al had voor mijn kruidenmand, was de keuze snel gemaakt.
Overigens, zoals 'De Gentse zwijger' al zei: je kan inderdaad heel gemakkelijk je Blogger-berichten overzetten naar Wordpress.
Als je zelf je Wordpress-blog host, heb je (als je iets van html en css kent) ook heel veel mogelijkheden om je blogdesign zelf aan te passen (maar dat geldt voor blogger ook wel).

Georgina zei

Annetanne, bedankt voor je woordje uitleg!

Ik heb de woordverificatie uitgeschakeld.

Valérie zei

Goh, ik zou ook meteen opnieuw voor wordpress kiezen, gewoon omdat ik daar alles een pak makkelijker vind.
Ik heb een hele tijd een door wordpress gehoste blog gehad, maar ben na een tijdje overgestapt naar mijn eigen domein, waar ik nu ook op wordpress draai, maar veel meer mogelijkheden heb i.v.m. het aanpassen van de layout etc.

Wat je ook doet, denk er eerst goed over na ( wat je ongetwijfeld gedaan hebt), want het is een heel gedoe voor je al je oorspronkelijke lezeraantallen terughebt :)

Patrick zei

Ik ben zonder de minste kennis van zaken begonnen met een zogenaamde space.
Technisch vind ik het, eens je het principe snapt, eenvoudig.
Maar reacties nihil.
Ligt het aan de drempel van de MSN identiteit of schrijf ik zo slecht?
Ik zal mezelf troosten met de eerste mogelijkheid.

Heeft er iemand ervaring met spaces?

Menck zei

@ Patrick
Een blog via een space op MSN is niet vertrouwd. De meest gekende bloghosts zijn toch nog altijd Wordpress, Blogger, Skynet, Typepad... Of een eigen domeinnaam, natuurlijk.
Wil je eerder een spielereitje, dan kun je ook op Bloggen.be terecht. ;-)

Michael zei

Mocht je willen migreren van Blogger naar WordPress, mag je me altijd een seintje geven. Ervaring zat, als het ware ;-)

Anoniem zei

@ Menck,

Thx voor het waardevolle antwoord.

Georgina zei

@Patrick: ik weet ook niemand anders met een Space als blog. Wel vrienden die veel bezig zijn met muziek en fotografie en langs deze weg hun artistieke bezigheden willen promoten. Waarom start je niet opnieuw via Blogger?
Er is ook een drempel om te reageren als eerste. Een postje dat reeds reacties heeft, lokt nog reacties uit. 0 reacties nodigt niet uit.

@valerie: bedankt dat je reageert! Voor jij in mijn blogroll stond, ging ik altijd op je MyBlogLog- pagina naar jouw blog. Dan moest ik eerst op je oude blog klikken en zo doorklikken naar je nieuwe blog. Dus idd een drempel voor je lezers om op de goede plaats terecht te komen.

@michael: dank je wel voor het sympathieke aanbod! Ik zal het in gedachten houden voor als ik inderdaad zou overstappen.

Els zei

@annetanne: 't was dat ik bedoelde hoor. Maar je betaalt toch voor de hosting? If not, tell me. Ik laad Wordpress op via Filezilla (de installatie van Filezilla heeft iemand anders wel moeten uitleggen), ik betaal aan een firma de hosting, en dat ietsje meer dan standaard wegens de grootte van mijn blog.

Frank zei

ik heb de twee geprobeerd. Ik vind blogger plezanter om mee te werken.

Voor mij lijkt het heel den tijd dat die mannen van Wordpress er geld willen uitslaan.

Anoniem zei

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]education discount on software, [url=http://firgonbares.net/]nero 9 patch[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] buy dreamweaver cs4 free acdsee download
adobe photoshop cs4 extended installation problems [url=http://firgonbares.net/]buy open source software[/url] order software from
[url=http://firgonbares.net/]student discount software adobe[/url] online store software
[url=http://firgonbares.net/]software deals[/url] cheapest softwares
filemaker pro 9 education [url=http://firgonbares.net/]Mac FileMaker[/b]

Anoniem zei

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]educational software products, [url=http://murudobaros.net/]oem software problems[/url]
[url=http://murudobaros.net/]adobe creative suite 3 mac[/url] educators software discounts software discount game software
filemaker pro 10 bible [url=http://murudobaros.net/]nero 9 forum[/url] cheap software to buy
[url=http://murudobaros.net/]cheap software online[/url] download adobe acrobat reader 9
[url=http://murudobaros.net/]software reseller business[/url] pirated software shop
Mac Retail [url=http://murudobaros.net/]electronic surveys with adobe acrobat 9[/b]

Anoniem zei

[url=http://hopresovees.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]pharmacy shop software, [url=http://vonmertoes.net/]software shop at[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] download microsoft office 2003 free which software to buy
software store pictures [url=http://bariossetos.net/]buy leopard software[/url] cheapest tax software
[url=http://hopresovees.net/]academic discounts on software[/url] microsoft free student software
[url=http://hopresovees.net/]faculty discount software[/url] online software reseller
software store template [url=http://hopresovees.net/]windows vista animated desktop background[/b]